Jadłospis 10-14.03.2025
DATA |
I DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
II DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
10.03.2025 Poniedziałek |
Zupa krupnik na wywarze drobiowym z kaszą 300g
165 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Kasza 15g Śmietana 10g (7) Przyprawy** |
Ryż z jabłkami 200g,
Kompot wieloowocowy 200ml
305 kcal |
Ryż biały 60g(1) Jabłko prażone 60g Masło 3g(7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
11.03.2025 Wtorek |
Zupa krem z marchwi z groszkiem ptysiowym 250g
162 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Masło 5g (7) Marchew 80g Groszek ptysiowy 15g Śmietana 10g(7) Przyprawy** |
Makaron spaghetti z mięsem drobiowym i pomidorami 270g
Kompot wieloowocowy 200ml
500 kcal |
Makaron 60g(1) Filet drobiowy 100g Sos spaghetti 20g(1,6) Pomidory krojone 50g Cebula 5g Olej roślinny 3g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
12.03.2025 Środa |
Zupa grysikowa na wywarze drobiowym 300g
183 kcal
|
Włoszczyzna 50g*(9) Kasza manna 15g(1) Natka pietruszki 5g Przyprawy** |
Zapiekanka z pieczarką, serem gouda i szczypiorkiem 150g
Kompot wieloowocowy 200ml
360 kcal |
Pszenna bagietka 70g(1) Pieczarka 120g Ser gouda 20g(7) Masło 3g(7) Ketchup 8g Szczypior 5g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g
|
13.03.2025 Czwartek |
Zupa cukiniowa na wywarze drobiowym z zacierką 300g
165 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Cukinia 50g Zacierka 15g(1,3) Śmietana 8g(7) Przyprawy** |
Ziemniaki 150g, kotlet schabowy panierowany 150g, mizeria 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
580 kcal |
Ziemniaki 180g Schab bez kości 170g Bułka tarta 10g Mąka pszenna typ 550 5g Jaja 10g Olej 10g Ogórek zielony 120g Śmietana 18% 12g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g
|
14.03.2025 Piątek |
Zupa krem z pieczonych warzyw z groszkiem ptysiowym250g
190 kcal |
Włoszczyzna 70g(9)* Papryka 80g Pomidor 80g Pieczywo 15(1) Śmietana 10g(7) Przyprawy** |
Frytki 150g, paluszki rybne 140g, surówka z marchwi i jabłka 100g
Kompot wieloowocowy 200 ml
420 kcal |
Frytki 150g, Paluszki rybne 140g (1,3,4,7) Marchew 60g Jabłko 40g Sok pomarańczowy 5ml Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
*włoszczyzna- marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, por, cebula
** przyprawy używane podczas gotowania- sól, pieprz czarny, papryka czerwona, bazylia, majeranek, oregano,liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól ziołowa
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono wg II załącznika Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43 z dnia 22.11.2011
Opracowała Samanta Zelek- wszelkie prawa zastrzeżone--\
Jadłospis 17-21.03.2025
DATA |
I DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
II DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
17.03.2025 Poniedziałek |
Żurek na wywarze drobiowym z jajkiem i pieczywem 300g
275 kcal |
Włoszczyzna 50g*(9) Żurek zakwas 20g(1) Śmietana 10g(7) Chrzan 3g Jajka 25g(3) Pieczywo 20g(1) Przyprawy** |
Makaron świderki z brokułem w sosie śmietanowym 250g
Kompot wieloowocowy 200ml
470 kcal |
Makaron świderki 80g (1) Brokuł 60g Śmietana 30% 20g(7) Ser śmietankowy 20g(7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
18.03.2025 Wtorek |
Zupa koperkowa na wywarze drobiowym z ryżem 300g
130kcal
|
Włoszczyzna 70g* (9) Natka koperku 7g Ryż biały 12g Śmietana 10g(7) Przyprawy** |
Ziemniaki 150g, kotlet drobiowy panierowany 120g, surówka z sałaty lodowej ze śmietaną 80g
Kompot wieloowocowy 200ml
570 kcal |
Ziemniaki 200g Filet drobiowy 150g Bułka tarta 10g(1) Jajka 8g(3) Olej roślinny 5g Sałata lodowa 80g Śmietana 18 10g (7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
19.03.2025
Środa |
Zupa kalafiorowa na wywarze drobiowym z kaszą jaglaną 300g
170 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Kalafior 50g Kasza jaglana 12g Śmietana 10g(7) Przyprawy ** |
Placuszki serowe na słodko z dżemem owocowym 180g
Kompot wieloowocowy 200ml
460 kcal |
Mąka tortowa 60g(1) Jajka 15g(3) Ser mielony półtłusty 25g(7) Olej roślinny15g Cukier puder 5g Dżem owocowy 20g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
20.03.2025 Czwartek |
Zupa krem wielowarzywny z groszkiem ptysiowym 250g
170 kcal |
Włoszczyzna 90g*(9) Groszek ptysiowy 15g Śmietana 10g Przyprawy ** |
Kasza bulgur 120g, duszona polędwica wieprzowa w sosie własnym 170g, ogórek kiszony 80g
Kompot wieloowocowy 200ml
570 kcal |
Kasza bulgur 60g Polędwica wieprzowa 150g Mąka tortowa 5g(1) Śmietana 30% 5g(7) Ogórek kiszony 80g Olej roślinny 3g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
21.03.2025 Piątek |
Rosół z makaronem na wywarze drobiowo- wołowym 300g
190 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Makaron 25g(1) Natka pietruszki 5g Przyprawy** |
Ryż z warzywami 160g, filet z miruny w cieście naleśnikowym 120g
Kompot wieloowocowy 200ml
500 kcal |
Ryż biały 60g Włoszczyzna 40g (marchew, por) Filet z miruny 100g(4) Masło 83% 5g(7) Mleko 25 ml (7) Jajka 12g(3) Mąka tortowa 25g(1) Olej roślinny 5g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
*włoszczyzna- marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, por, cebula
** przyprawy używane podczas gotowania- sól, pieprz czarny, papryka czerwona, bazylia, majeranek, oregano,liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól ziołowa
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono wg II załącznika Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43 z dnia 22.11.2011
Opracowała Samanta Zelek- wszelkie prawa zastrzeżone
Jadłospis 24-28.03.2025
DATA |
I DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
II DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
24.03.2025 Poniedziałek |
Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym z zacierką 300g
172 kcal |
Włoszczyzna 70g(9)* Ogórek kiszony 35g Zacierka 13g(1,3) Śmietana 8g(7) Przyprawy** |
Placuszki marchewkowe posypane cukrem pudrem 180g
Kompot wieloowocowy 200ml
400 kcal |
Mąka tortowa 70g(1) Marchew 30g Jogurt naturalny 20g(7) Mąka tortowa 10g(1) Mleko 20ml(7) Olej roślinny 8g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
25.03.2025 Wtorek |
Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym 250g
185 kcal |
Włoszczyzna 90g*(9) (cebula 50g) Masło klarowane 5g Śmietana 10g Groszek ptysiowy15g Czosnek 2g Przyprawy** |
Ryż 120g, filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym 180g
Kompot wieloowocowy 200ml
550 kcal |
Ryż biały 60g Filet drobiowy 80g Papryka czerwona 40g Ananas 20g Pomidor krojony 40g Sos słodko-kwaśny 20g(6,9) Olej roślinny 3g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
26.03.2025 Środa |
Zupa parówkowa na wywarze drobiowym 300g
260kcal |
Włoszczyzna 70g(9)* Parówka 50g Ziemniaki 50g Por 30g Masło 3g (7) Śmietana 10g(7) Przyprawy** |
Makaron ze szpinakiem i serem feta 200g
Kompot wieloowocowy 200ml
360 kcal |
Makaron 70g (1) Szpinak 70g Ser feta 20g(7) Olej roślinny 2g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
27.03.2025 Czwartek |
Zupa brokułowa na wywarze drobiowym z kaszą jaglaną 300g
145 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Brokuł 50g Kasza jaglana 12g Śmietana 5g(7) Przyprawy** |
Kluski śląskie 100g, gulasz wieprzowy w sosie 150g, surówka z buraka czerwonego 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
545 kcal |
Kluski śląskie (1,3) Szynka wieprzowa 100g Przecier pomidorowy 5g Olej roślinny 5g Burak czerwony 120g Chrzan 2g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
28.03.2025 Piątek |
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z ryżem 300g
160 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Pomidory krojone 60g Koncentrat pomidorowy 5g Ryż biały12g Natka pietruszki 5g Przyprawy**
|
Ziemniaki opiekane 150g, filet z miruny panierowany 120g, surówka z kapusty kiszonej 100g
Kompot wieloowocowy 200ml |
Ziemniaki opiekane 150g Filet z miruny 100g Jajka 10g Bułka tarta 12g Olej roślinny 5g Mąka tortowa 5g Kapusta kiszona 80g Marchew 30g Cebula 5g Oliwa z oliwek 2g Natka pietruszki 1g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
*włoszczyzna- marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, por, cebula
** przyprawy używane podczas gotowania- sól, pieprz czarny, papryka czerwona, bazylia, majeranek, oregano,liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól ziołowa
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono wg II załącznika Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43 z dnia 22.11.2011
Opracowała Samanta Zelek- wszelkie prawa zastrzeżone--