Jadłospis 18-22.09.2023
DATA |
I DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
II DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
18.09.023 Poniedziałek |
Zupa krupnik na wywarze drobiowym z ziemniakami 300g
165 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Kasza wiejska 15g (1) Ziemniaki 10g Śmietana 10g (7) Przyprawy** |
Makaron ze szpinakiem, pomidorem suszonym i serem 200g
Kompot wieloowocowy 200ml
390 kcal |
Makaron 80g (1) (1) Szpinak 70g Pomidor suszony 30g Ser mozarella 30g(7) Olej roślinny 2g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
19.09.2023 Wtorek |
Zupa porowa na wywarze drobiowym z makaronem 300g
190 kcal |
Włoszczyzna 50g*(9) Por 20g Makaron 12g Natka pietruszki 5g Przyprawy** |
Ziemniaki 2000g, pieczeń rzymska w sosie pieczeniowym 150g, surówka z sałaty pekińskiej 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
470 kcal |
Ziemniaki 200g Szynka bez kości 100g Pieczywo 10g(1) Bułka tarta 3g(1) Śmietana 10g(7) Masło 83% 3g(7) Mąka tortowa 5g(1) Pomidor 30g Ogórek zielony 30g Sałata pekińska 30g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
20.09.2023 Środa |
Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym 250g
163 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Kalarepa 20g Kalafior 20g Groszek ptysiowy 15g Śmietana 18% 10g Przyprawy ** |
Ryż z sosem truskawkowym 200g
Kompot wieloowocowy 200ml
305 kcal |
Ryż 60g(1) Truskawka 60g Jogurt naturalny 40g Masło 3g(7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
21.09.2023 Czwartek |
Zupa grysikowa na wywarze drobiowym 300g
183 kcal |
Włoszczyzna 50g*(9) Kasza manna 15g(1) Natka pietruszki 5g Przyprawy** |
Ziemniaki 200g, kotlet drobiowy 110g, surówka z sałaty lodowej 60g
Kompot wieloowocowy 200ml
440 kcal |
Ziemniaki 200g Filet drobiowy 100g Bułka tarta 10g Mąka pszenna typ 550 5g Jaja 10g Śmietana 18% 30g Sałata lodowa 40g Olej 10g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
22.09.2023 Piątek |
Rosół na wywarze drobiowym z makaronem 300g
185 kcal |
Włoszczyzna 60g*(9) Makaron 15g(1) Natka pietruszki 5g Przyprawy** |
Kasza wiejska 100g, filet z miruny w sosie beszamelowym 150g
Kompot wieloowocowy 200ml
470 kcal |
Kasza wiejska 50g(1) Filet z miruny 100g(4) Masło 83% 5g(7) Mąka tortowa 10g(10) Ser gouda 15g(7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
Jadłospis 25-29.09.2023
DATA |
I DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
II DANIE |
WYKAZ SKŁADNIKÓW |
25.09.023 Poniedziałek |
Zupa serowa z ziołową grzanką 250g
172 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Ser śmietankowy 20g(7) Ser gouda 15g(7) Śmietana 10g(7) Masło 5g(7) Pieczywo 15g(1) Przyprawy** |
Pierogi z truskawkami 200g
Kompot wieloowocowy 200ml
416 kcal |
Pierogi z truskawkami 200g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
26.09.2023 Wtorek |
Zupa koperkowa na wywarze drobiowym z ryżem 300g
130kcal
|
Włoszczyzna 70g* (9) Natka koperku 10g Ryż biały 12g Śmietana 10g(7) Przyprawy** |
Ziemniaki 150 g, sznycel wieprzowy 100g, mizeria 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
550 kcal
|
Ziemniaki 200g Schab bez kości 80g Pieczywo 10g Bułka tarta 10g Jaja 15g Olej roślinny 10g Ogórek zielony 40g Śmietana 10g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
27.09.2023 Środa |
Żurek na wywarze drobiowym z kiełbasą, jajkiem i pieczywem 300g
275 kcal |
Włoszczyzna 50g*(9) Żurek zakwas 20g(1) Śmietana 10g(7) Chrzan 3g Jajka 25g(3) Pieczywo 20g(1) Kiełbasa 40g Przyprawy** |
Makaron z serem białym 200g
Kompot wieloowocowy 200ml
290 kcal |
Makaron 60g(1) Ser biały 60g Masło 3g(7) Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
28.09.2023 Czwartek |
Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym 250g
170 kcal |
Włoszczyzna 70g*(9) Kalafior 40g Groszek ptysiowy 15g Śmietana 10g Przyprawy ** |
Ryż 120g, filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym 120g
Kompot wieloowocowy 200ml
435 kcal |
Ryż biały 50g Filet drobiowy 80g Papryka czerwona 40g Ananas 20g Pomidor krojony 40g Sos słodko-kwaśny 20g(6) Olej roślinny 3g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
29.09.023 Piątek |
Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym z kaszą jaglaną 300g
172 kca |
Włoszczyzna 50g(9)* Mix jarzynowy kasza jaglana 12g Śmietana 8g(7) Przyprawy** |
Frytki 150g, paluszki rybne 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
430 kcal |
Frytki 100g Paluszki rybne 80g Olej roślinny 10g Mieszanka kompotowa 20g Cukier 5g |
*włoszczyzna- marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, por, cebula
** przyprawy używane podczas gotowania- sól, pieprz czarny, papryka czerwona, bazylia, majeranek, oregano,liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól ziołowa
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono wg II załącznika Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43 z dnia 22.11.2011.
Opracowała Natalia Łakomat- ©wszelkie prawa zastrzeżone